Golden retriever är en folkkär hundras som ursprungligen kommer ifrån gränsen mellan England och Skottland. Det var under den senare delen av 1800-talet som den började avlas fram. De försökte få fram en ras som kunde samarbeta bra med både människor och andra hundraser. Den första gula retrievern kom från en kull med svarta Wavy coated retrievers. Den parades år 1868 med en Tweed water spaniel. Sedan blandades det även in Labrador och Röd setter. 1913 godkändes rasen och fick sitt namn. 1950 kom Golden retriever till Sverige och började avlas även här.

Det var jägare som efterfrågade en hund som kunde apportera, hitta fåglar och mindre djur som de sköt under jakterna. Det var viktigt att få fram en ras som kunde föra sig både på land och i vatten. Just de egenskaperna besitter dagens Golden retriever och den klarar av att växla mellan att vara aktiv och passiv. Ofta kan den vara lugn inomhus för att sedan bli pigg och alert när den kommer ut. Det är en social hund som gärna umgås med sin familj.

En del kennlar riktar in sig på att avla fram Golden retrievrar som är mer anpassade för jakt medan andra kennlar tar fram Golden-hundar som är mer anpassade som familjehund. Kolla med din kennel innan du köper din hund för att få just det du är ute efter. Alla Golden retriever mår bra av att tränas och hållas aktiva. Spåra, agility och träna lydnad är saker du kan prova tillsammans med din Golden. Att gå ut i skogen och låta din hund leta efter en annan familjemedlem är bra underhållning för en Golden retriever.

Golden retriever används ofta som ledarhund åt synskadade och som sök- och spårhund.

Golden retriever är en hund som inte har så många ärftliga sjukdomar och de blir ofta över tio år gamla. Mankhöjden för hanar ligger mellan 56-61 cm och tikar mellan 51-56 cm.

Pälsen på en Golden retriever är ganska lätt att sköta. Den har en tät, vattenavvisande underull och mycket päls på hals, svans och lårens baksida. Pälsen kan vara slät eller lite vågig. Färgen på pälsen kan förändras med åldern. En vuxen Golden retriever har oftast en mörkare färg än valpen.

Golden retrievern har simhud mellan tårna och älskar vatten.

En Golden retriever tycker om att bära saker i munnen, det får den att känna sig glad och stolt.

För att din hund ska må bra är det viktigt att du uppfyller rasens krav på kost. Protein, fett och kolhydrater är viktigt. Den behöver också vitaminer och mineraler. Se till att kosten är balanserad så din hund inte blir undernärd eller drabbas av fetma. Det ska alltid finnas färskt vatten tillgängligt. Grönsaker kan kokas och ges. Med åldern förändras också behovet. Ju mer aktiv hund desto mer mat kräver den.

Ge aldrig en hund choklad, det kan leda till en dödlig förgiftning. Läs på om vad som är skadligt för din hund innan du provar att ge den något som kan få allvarliga konsekvenser.