Mopsen kommer ursprungligen från Kina där den levde tillsammans med kejsarna. Under slutet av 1500-talet fördes de med kinesiska handelsmän till Europa. Mopsar har blivit avmålade på många kungliga porträtt och har haft sin plats på slotten i Europa. Mopsens namn kommer från holländskans ord “mopshona” som betyder “hund med platt nos”. Mopsens platta ansikte gör att den inte klarar av för höga eller för låga temperaturer något vidare. Då bör den hållas inomhus.

Mopsar är lekfulla hundar och gillar att busa. Den gillar att umgås med människor och är mycket trogen. Den lär följa efter dig i hemmet och vilja sitta och ligga tillsammans med dig. Det är en intelligent hund och samtidigt mycket envis så det gäller att träna hårt med den så den får en god uppfostran. Det här är inte någon hund du kan lära apportering, jaga eller vakta den vill helst bara umgås och kela. Ta med din hund ut bland folk så den utsätts för olika situationer, människor och djur. Då lär den sig det sociala spelet och vad som krävs av den.

Att få den rumsren kan vara svårt och kräva mycket övning, att använda sig av en bur kan underlätta något.

En Mops har en mankhöjd mellan 25-35 cm och väger upp till 8 kg. Det är en bastant liten hund. Den har ett stort, runt huvud med stora, utstående ögon. Det gör att den lätt råkar ut för olika ögonsjukdomar. Mopsen har ett tydligt underbett. Ansiktet är mycket rynkigt och på kinderna sitter det leverfläckar. Nosen är svart och längs med ryggen går en svart rand hela vägen bak till svansen som är kort och ringlad. Mopsen har svarta, mjuka öron.

Mopsens päls är kort men låt inte det lura dig, den fäller otroligt mycket. En bra dammsugare är ett måste om du har en Mopp i ditt hushåll.

Tvärtemot många andra småhundar är Mopsen relativt tyst av sig. Den gläfser och skäller inte speciellt mycket. Det gör den lämplig att ha om man bor i lägenhet då den inte stör dina grannar. Däremot andas den väldigt tungt och snarkar högt när den sover istället.

Moppens mat konsumtion bör övervakas då den gärna äter för mycket och går då fort upp i vikt.

Mopsar är ganska friska hundar men något de är unika med att drabbas av är hjärnhinneinflammation. Det är oftast unga hundar som drabbas och sjukdomen yttrar sig i anfall och hunden springer runt i cirklar. De blir blinda, hamnar i koma och dör. Det kan ske på ett par dagar upp till ett par veckor. Ingen vet varför just mopsar drabbas av detta och det går än så länge inte att förhindra eller stoppa.

Mopsar kan vara allergiska mot mat eller något i sin omgivning. Om din hund börjar slicka sig mycket om tassarna eller gnugga sig i ansiktet kan det vara ett tecken på att det är något den inte tål.

Se till att köpa din Mops från en bra uppfödare som skickar med besiktningsintyg och registreringsbevis. Din valp ska vara registrerad hos Svenska kennelklubben och vara chippmärkt.