Rottweilern kommer ursprungligen från Tyskland. Rasnamnet Rottweiler Metzgerhund kommer från staden Rottweil och det tyska ordet Metzger som betyder slaktare. Det var slaktarna som födde upp rasen och den utvecklades senare till vakt-, drag- och boskapshund.

Med rätt ägare kan Rottweilern fungera inom nästan vilket område som helst, även familjehund om den får aktiveras och utmanas på rätt sätt. Den kan vara mycket tillgiven, lydig och villig att arbeta.

En Rottweiler behöver motioneras flera timmar varje dag och stimuleras mentalt.

Rottweilern är en kraftig hundras som räknas som medelstor till stor hund. Hanens mankhöjd ligger mellan 61-68 cm och tikens mellan 56-63 cm. En fullvuxen hane ska väga omkring 50 kg och tikarna ca 42 kg. Rottweilervalpar växer fort och det bör kontrolleras med rätt kost och tillskott av bland annat kalk. Det bästa är om tillväxten inte sker för fort då Rottweilern ofta har/får problem med skelettet. Rottweilern drabbas tyvärr ofta av höftleds- och armbågsdysplasi samt olika ögonsjukdomar. Låt inte din valp leka med för kraftfulla hundar så den riskerar att bli tacklad och knuffad på för mycket. Ett växande skelett behöver inte den extra påfrestningen. Självklart behöver din valp träffa andra hundar och utveckla sin sociala sida men det kan ske under något lugnare omständigheter med mindre kraftiga hundar. Låt aldrig din hund ha halsband eller koppel på sig när den leker med andra hundar. Tänder och tassar kan lätt fastna och skada din eller den andra hunden.

Hundens matplats ska ha en matskål och en vattenskål. Gärna lite tyngre skålar i keramik som hunden inte kan flytta runt på allt för lätt, eller rostfria skålar i ett ställ. Undvik plastskålar som kan innehålla onödiga gifter. Vatten och foder ska vara fräscht och kolla flera gånger om dagen ifall vattnet behöver bytas eller fyllas på.

Rottweilerns päls har medellångt täckhår som ska vara grov. Täckhåret är svart med rödbruna tecken och pälsen ligger tätt mot kroppen. Pälsen är lätt att sköta, den behöver bara borstas ibland och badas när den blir smutsig. Klorna behöver klippas ofta, kolla dem varje vecka för att kunna underhålla dem regelbundet.

Valpar ska inte följa med vid löpning eller springa bredvid cykeln innan de har blivit ett år gamla. När de sedan är stora nog att göra det bör cyklingen helst ske på grusvägar. Första tiden är det bra om du kan bära valpen istället för att låta den gå i trappor. Vid bilåkning bör du lyfta valpen in och ur bilen. Det handlar om att inte utsätta valpens ben och skelett i onödan men självklart ska du inte behöva bära din hund när den blivit större. Du får använda ditt sund förnuft för att läsa av i vilka situationer du kan hjälpa till.

När du ska välja koppel och halsband åt din rottweilervalp är det bäst att börja med ett reglerbart halsband som kan växa tillsammans med din hund. Ett läderhalsband med eller utan halvstryp är idealiskt till en Rottweiler. Halsband med kedjor sliter och skadar på hud och päls och bör inte användas varje dag. Hundar kan också utveckla nickelallergi.