Schäfern användes ursprungligen som vakthund men det insågs att den fungerade utmärkt som vallande fårhund. Schäfer betyder fåraherde på tyska.

Schäfern är den mest vanliga hunden i de flesta länder. Det är en ras som kan användas till det mesta. Bevakningshund, räddningshund, draghund, eftersökshund och hemvärnshund är bara ett par få saker den passar som. På början av 1900-talet började de använda Schäferhunden inom polisen och den har använts till många viktiga uppdrag sedan dess.

En Schäferhund ska kunna anpassa sig efter de flesta situationer och miljöer och känna sig trygg. Det är viktigt att din hund har ett jämt humör och bra nerver.

En Schäfer behöver mycket motion och stimuleras den tillräckligt har den inga problem med att känna sig avslappnad i hemmet. Men det krävs mycket träning för att få Schäfern att kunna växla mellan att vara aktiv och passiv. Nedvarvningen efter aktivitet kan vara svårast att få under kontroll. Det är något de måste lära sig av sin ägare. Är din Schäfer tillfredsställd är det en underbar familjemedlem som skyddar dig i vått och torrt.

Bra motion för en Schäferhund är dagliga promenader, ca 2-3 timmar per dag. Variera motionen med en löprunda eller cykling. Under sommaren passar det även med med simturer. Den mentala träningen är också viktig. Träna lydnadsövningar varje dag. All träning är bra aktivering och du kan inrikta den mot olika användningsområden beroende på vad ditt mål är för din hund. Schäfern är ingen bra ras för en nybörjare då den kräver en erfaren fast hand som vet hur man bäst dresserar en kraftfull hundras. Den behöver tydliga anvisningar och regler att följa och den lär sig fort både bra och dåliga saker. Den är mycket lojal mot sin ägare och försvarar gärna sin familj och revir med stort mod.

Schäfern är en medelstor hund som är stark och muskulös. Hanen blir mellan 60-65 cm hög i mankhöjd och ska väga mellan 30-40 kg. Honans mankhöjd brukar ligga mellan 55-60 cm och vikten mellan 22-32 kg.

Det finns två olika pälsvarianter hos Schäfern, normal och långhårig. Täckhåret är tjockt och rakt som ska ligga slätt. Pälsen är svart med tecken i färgerna brun, rödbrun, gul eller ljusgrå. Borsta pälsen regelbundet och håll utkik efter fästingar och sår. Bad sker vid behov ca 4 gånger om året.

En Schäfer äter ca 30-40 kg torrfoder varje månad så det är viktigt att välja ett bra näringsrikt sådant. Schäfern har något kortare tarmsystem än andra hundraser vilket gör att de har svårare att smälta vegetabiliska ämnen. Försök därför att ge dem mer kött. Läs innehållsförteckningen på hundmatsförpackningen och välj ett foder med hög köttprocent i. Kött ska stå bland de första sakerna i innehållsförteckningen för att vara bäst lämpad för din Schäfer. Utfyllningsmedel i fodret kan orsaka magproblem och mer avföring.

De flesta Schäfrar håller sig friska och seriösa kennlar avlar för att det ska fortsätta så. Det är en arbetande ras så de kan ju råka ut för vissa skador i sitt yrkesliv. Höftled- och armbågsdysplasi förekommer samt nedsatt bukspottkörtelfunktion.