Springer spanieln har sitt ursprung i England och kallas också för just Engelsk Springer spaniel. Det är den äldsta rasen av de engelska fågelhundarna. Den användes som jakthund redan under medeltiden. Springer spaniel är en stark och aktiv hund som är lätt att dressera. Den är mycket följsam och passar mycket bra som famljehund då den även är lugn och vill vara sin ägare till lags. Vid lydnadsträning och dressyr ska du inte vara för hård mot den. Om din Springer spaniel inte känner sig uppskattad tappar den lätt lusten till att träna och du stöter bort din hund ifrån dig. Använd dig mycket av beröm och belöning så har du en följeslagare som aldrig lämnar din sida. Förutom till jakt används även Springer spanieln av polisen som narkotika- och bombhund. Det passar den utmärkt till då den har en fin samarbetsförmåga och ett utmärkt luktsinne.

Springer spanieln har funnits i Sverige sedan början av 1900-talet men det var först efter andra världskriget som den blev riktigt populär här. Den tillhör de 20 mest populära hundraserna i Sverige.

En Springer spaniel behöver mycket motion och utmaningar, det räcker inte bara med att gå på kopplade långpromenader i stan. Det är en jakthund som gillar att arbeta och tänka. Den älskar att söka, markera viltvittring och stöta upp vilt åt jägaren. Springer spanieln är idealisk till fågel- och harjakt. Den apporterar både på land och i vatten.

Springer spaniel finns i flera färgkombinationer. De mest eftertraktade färgerna är: svart/vit, svart/vit och tan, brun/vit eller brun/vit och tan. Pälsen måste trimmas med jämna mellanrum, speciellt öronen behöver ses över ofta. Springer spanieln har tunga, hängande öron som måste hållas torra inuti. Torka ur dem ordentligt efter bad eller regniga promenader och klipp bort hår som växer inuti örat som irriterar och stör. Borsta din Springer spaniel en gång i veckan. Under vintern tar du lättast bort snökockor som fastnat i pälsen med en kam och lite ljummet vatten.

En Springer spaniel lever vanligtvis upp till 12-14 år. Det är en relativt frisk hundras men ögonsjukdomar, höftledsdysplasi och problem med hud- och immunförsvar finns.

Hanen blir mellan 48-56 cm hög i mankhöjd och kan väga 20-25 kg. Honorna är mindre med en mankhöjd på 46-51 cm och vikten ska ligga mellan 18-23 kg.

Rasen delas in i två olika varianter. Den ena passar till utställning och är oftast lite större och med mer päls. Den andra är mer lämpad till jakt med en längre kropp men ändå mindre och smidigare och mer mentalt inställda på att arbeta. USA har ytterligare en sort som används vid utställning och saknar helt prickar i det vita på pälsen. Innan du bestämmer dig för att köpa en Springer spaniel bör du fundera på vilken sort som passar dig. Det finns de hundar som lämpar sig för både jakt och utställning.

Svansen ska sitta lågt, ha mycket päls och livliga svansrörelser. Den ska vara i balans med hundens övriga utseende. Traditionellt sett kuperas svansen men det är dock förbjudet i Sverige.